Objawy odstawienia marihuany: Czego można się spodziewać?
Objawy odstawienia marihuany są najbardziej widoczne wśród osób, które używały marihuany intensywnie przez dłuższy czas, jednak jest to uzależnione od wielu czynników. Najważniejszymi czynnikami, które określają, czy osoba doświadczy objawów odstawienia marihuany wydają się być czas i częstotliwość używania.
Osoby, które stosowały marihuanę tylko przez kilka tygodni doświadczą mniej skutków ubocznych, niż ludzie, którzy stosowali ją przez kilka lat. Osoby, które używają marihuany tylko od czasu do czasu mogą w ogóle nie odczuwać objawów odstawienia, w porównaniu do osób, które palą regularnie.
Istnieje wiele powodów, dla których można myśleć o zaprzestaniu spożycia trawki. Może to być zwiększona tolerancja i brak odczuwalnych efektów palenia, jak również gorsza sytuacja finansowa. Niektóre z najczęstszych symptomów przerwy są wymienione poniżej.
Niektóre z najbardziej powszechnych objawów odstawienia marihuany
- Niepokój
- Drażliwość
- Bezsenność
- Senność
- Zmniejszenie apetytu
- Depresja
Niepokój
Objawy odstawienia marihuany zwykle zależne są od danej osoby. Niektóre skutki uboczne mogą wystąpić u użytkowników marihuany, którzy nagle zdecydowali się na przerwę, a niektóre mogą nie występować wcale. Wielu długotrwałych użytkowników doświadcza uczucia lęku lub niepokoju, który może przybierać różne formy w zależności od osobowości.
Bezsenność
Wieloletni użytkownicy, którzy nagle przerywają stosowanie trawki mogą doświadczyć bezsenności i nadmiernej potliwości podczas prób zasypiania. Trudności z zasypianiem trwają od jednego dnia, nawet do kilku lub kilkunastu. Wszystko zależy od psychiki. Marihuana jest używana przez osoby cierpiące na bezsenność. Jej właściwości nasenne ułatwiają zasypianie, czasami w ekspresowym tempie, jednak po jej odstawieniu można się przyszykować na nieprzespane noce, jednak nie jest to regułą.
Apetyt
Przerwa w paleniu marihuany może spowodować zmiany związane z trawieniem i apetytem. Niektórzy wieloletni użytkownicy odczuwają słabszy apetyt do kilku dni po zaprzestaniu stosowania, podczas gdy inni doświadczają całkowicie odwrotnych skutków. Funkcje trawienne mogą zostać rozregulowane, ponieważ człowiek przyzwyczajony do zwiększonego apetytu po konsumpcji marihuany, nagle nie odczuwa gastrofazy, która motywowała do jedzenia. Objawy te są zwykle niewielkie i przechodzą w ciągu kilku dni.
Podsumowując – skutki odstawienia marihuany wydają się być znacznie mniej dotkliwe niż objawy odstawienia u użytkowników chociażby alkoholu, tytoniu lub innych narkotyków, które uzależniają fizycznie. Jeśli masz problemy z odstawieniem konopi, to bezpieczną alternatywą może okazać się susz CBD, czyli legalne kwiaty konopi włóknistych, które skutecznie “zbiją ciśnienie”.
Marihuana może uzależnić psychicznie, ale efekty abstynencji zazwyczaj przechodzą po kilku dniach. Długoletni palacze odczują poprawę pamięci, “odmulenie” i zwiększoną witalność. Warto zrobić przerwę chociażby po to, aby po przerwie lepiej odczuć efekty marihuany.
Zobacz też:

Już jest! Pierwsza Polska książka kucharska z przepisami wykorzystującymi konopie siewne i marihuanę!
Już 1 lutego 2021 odbędzie się premiera nietypowej książki zatytułowanej „Konopie i marihuana w kuchni”, która kompleksowo opisuje właściwości oraz wykorzystanie konopi do celów kulinarnych. Książka zawiera 30 przepisów na dania z konopiami siewnymi i 30 na dania z konopiami indyjskimi (marihuaną). Są to zarówno przepisy na produkty bazowe
i domowe ekstrakty z konopi jak i receptury wykorzystujące je jako składniki dań. Oprócz przepisów książka zawiera informacje teoretyczne dotyczące właściwości konopi i ich wpływu na ludzki organizm. Autorka książki, Małgorzata Szakuła porusza w niej aspekt stosowania konopi do celów profilaktycznych, medycznych oraz rekreacyjnych.
Dla kogo jest ta książka?
To podręcznik zarówno dla amatorów jak i pasjonatów konopi i zdrowego stylu życia. Wprowadza czytelnika w świat tej wyjątkowej rośliny wyjaśniając podstawowe różnice między konopiami siewnymi oraz indyjskimi, odkrywając przed nim ogromny potencjał ich wykorzystania, w końcu, prezentując mnogość zastosowań kulinarnych różnych części rośliny. W związku z tym jest to odpowiednia pozycja zarówno dla pacjentów medycznej marihuany, użytkowników rekreacyjnych, szefów kuchni czy właścicieli punktów gastronomicznych.
Rozdział IV powstał z myślą o pacjentach medycznej marihuany
Część książki poświęcona konopiom indyjskich jest dedykowany pacjentom medycznej marihuany, którzy wciąż nie mogą liczyć na wyciągi medyczne z suszu medycznej marihuany dostępnego w Polskich aptekach. Pacjenci znajdą w książce kompleksowy przewodnik po procesie przetworzenia medycznego suszu konopi, przygotowania domowych ekstraktów na
jego bazie i następnie stosowania ich w posiłkach. W książce znajduje się kilka różnych receptur na ekstrakty z marihuany (na przykład w oleju, alkoholu czy mleku), informacje dotyczące obliczania potencji ekstraktu i końcowej dawki THC zawartej w posiłku, a także prawidłowego stosowania ich podczas przygotowania posiłków.
Jakie przepisy zawiera książka?
Przepisy zawarte w książce są odpowiednie dla osób na różnych dietach, są to między innymi receptury wegańskie, wegetariańskie, zgodne z dietą paleo oraz bezglutenowe. Dania są różnorodne i dość wyszukane, użytkownicy rekreacyjni też znajdą coś dla siebie. Posiłki z
rozdziału „Marihuana w kuchni” nadają się także do serwowania pacjentom medycznej marihuany, gdyż zostały skomponowane tak, by nie tylko zwiększać biodostępność kannabinoidów ale też dostarczać innych substancji aktywnych. Przykładowe przepisy, które znajdziemy w książce:
- Wołowe pulpeciki z trawą cytrynową i nasionami konopi
- Wegański serniczek konopny z matcha
- Konopny krem czekoladowy do pieczywa z CBD
- Wegański koktajl mleczny z likierem kawowym, bananem i nalewką z marihuany
- Kruche czekoladowe ciasteczka z orzechem pekan i masłem z marihuany
- Risotto z grzybami, suszonymi pomidorami, białym winem z dodatkiem przyprawy z konopi
indyjskich
Co jeszcze znajdziemy w książce?
Oprócz przepisów, pozycja zawiera dużą dawkę wiedzy bazującej na aktualnych badaniach naukowych na temat właściwości konopi siewnych oraz indyjskich, porusza aspekt stosowania konopi do celów profilaktycznych, medycznych oraz rekreacyjnych. Prezentuje
szerokie spektrum substancji odżywczych i leczniczych zawartych w konopiach i wyjaśnia mechanizm ich działania na ludzki organizm.
Jak wygląda książka i jak można ją kupić?
Autorem książki jest konopna aktywistka i infuencerka, Małgorzata Szakuła, znana z projektu Konopie w kuchni, prowadząca bloga Smiling Spoon. Książka będzie dostępna w formacie B5, w twardej oprawie, po 1 lutego 2021, wtedy planowana jest jej data premiery. Książkę będzie można nabyć wcześniej, już od 16 grudnia, w przedpremierowej sprzedaży na stronie autorki www.smilingspoon.pl. Do końca roku będzie dostępna w promocyjnej cenie -50% od ceny detalicznej. Po premierze książka będzie dostępna w wybranych księgarniach i punktach na terenie całej Polski.
Wini i Mops robią unboxing Cannabis Light [video]
-
Poradnik2 lata temu
Najpopularniejsze sposoby palenia marihuany – 5 popularnych metod
-
Nauka3 lata temu
Jak długo THC utrzymuje się w organizmie?
-
Zdrowie5 lat temu
Jak długo narkotyki są wykrywalne w twoim organizmie?
-
Poradnik2 lata temu
8 rad co zrobić, gdy jesteś za bardzo zjarany
-
Nauka3 lata temu
9 efektów ubocznych palenia marihuany
-
Medyczna Marihuana2 lata temu
Co się dzieje, kiedy jednocześnie pije się alkohol i pali marihuanę?
-
Medyczna Marihuana2 lata temu
Czerwone oczy po paleniu marihuany
-
Zdrowie1 rok temu
Objawy uzależnienia od marihuany – 10 najczęstszych symptomów