Na całym świecie można znaleźć tysiące odmian konopi, ale niewiele z nich zyskało taką sławę jak Cheese. Ta ostro pachnąca, mocna i odporna na warunki atmosferyczne odmiana została wyhodowana po raz pierwszy pod koniec lat 80. XX wieku i od tego czasu stała się jedną z najpopularniejszych odmian na świecie.
Historia serowej odmiany
Historia odmiany marihuany Cheese sięga końca lat 80. ubiegłego wieku, ale do początków tej odmiany przejdziemy po przeanalizowaniu pochodzenia szczepu Skunk #1.
Skunk #1 został po raz pierwszy wyhodowany w Kalifornii przez Sama Skunkmana. Po sukcesie Sam przeprowadził się do Holandii w 1988 roku, gdzie mógł uprawiać konopie bez obawy o organy ścigania, które w Stanach Zjednoczonych czujnie obserwowały Sama.
Skunk autorstwa Sama Skunkmana był wielkim hitem w Europie (szczególnie w Holandii) w latach 80., głównie ze względu na jego odporność na warunki atmosferyczne, krótki czas kwitnienia i duże plony. Jednak jedynym problemem ze szczepem był jego zapach, który świetnie przyciągał niechcianą uwagę.
Tak więc, podczas pobytu w Holandii, Sam wrócił do pracy nad Skunkiem nr 1, aby usunąć jego intensywny aromat. Nasiona Skunk, które produkował, miały pochodzić od różnych rodziców, co oznacza, że istniały ogromne różnice między fenotypami.
I to właśnie doprowadziło do powstania odmiany Cheese cenionej dzisiaj przez tak wielu palaczy. Pod koniec lat 80. Skunkman w południowo-wschodniej Anglii zauważył coś dziwnego w jednej ze swoich roślin Skunk # 1. W przeciwieństwie do innych roślin Skunk, roślina ta wytwarzała wyjątkowo kwaśny aromat, a przy okazji rośliny były obciążona dużymi i gęstymi kwiatami. Hodowca, który do dziś nie jest znany, natychmiast sklonował roślinę i zaczął ją rozprowadzać.
Około 1995 r. ten specjalny fenotyp Skunk # 1 wylądował w rękach Exodus, małej społeczności hodowców położonej niedaleko Londynu. Exodus w końcu wyhodował tę odmianę, dzięki czemu po raz pierwszy była dostępna w postaci nasion.
Społeczność Exodus oznaczyła szczep jako Exodus Cheese i zaczęła go dalej dystrybuować, głównie wśród rosnącej społeczności hodowców. Odmiana szybko zyskała popularność w całej Wielkiej Brytanii, dzięki intensywnemu aromatowi, dużym plonom i odporności na trudny klimat.
Cheese – ulubiona odmiana wielu konsumentów
Bez wątpienia jest to silna hybryda. Przy średnim stężeniu THC wynoszącym około 17%, szczep ten słynie z przyklejania do kanapy w ciągu kilku minut. Uderza bardzo szybko, dając silną euforię i głęboki relaks. Chociaż pierwotnie była to hybryda 50-50, to niektóre fenotypy mogą mieć więcej genów indica lub sativa.
Chociaż Cheese powstał w Wielkiej Brytanii, teraz jest znany na całym świecie. Jest niezwykle popularny wśród pacjentów w USA, którzy używają marihuany do celów medycznych. Wielu pacjentów używa go do łagodzenia objawów stresu, lęku i depresji. Ponieważ wytwarza silny i relaksujący efekt przyklejenia do kanapy, ludzie również używają odmiany Cheese, aby zmniejszyć ból.
Cheese zyskał swoją nazwę dzięki mocnemu „serowemu” aromatowi. I nie żartujemy, ta odmiana pachnie bardzo intensywnie, a jedna roślina w trakcie kwitnienia z łatwością wypełni serowym zapachem całe mieszkanie.
Hybrydy odmiany Cheese
Oryginalny szczep Exodus Cheese / UK Cheese został również wykorzystany do stworzenia całej gamy nowych hybryd. Poniżej znajduje się krótka lista najpopularniejszych odmian Cheese, które obecnie można kupić w formie nasion:
Cheese przeszedł długą drogę od pierwszych dni obecności na nielegalnym rynku w Anglii. Dziś jest to odmiana ceniona na całym świecie, której nasiona można kupić w Europie, Stanach Zjednoczonych i w wielu innych regionach świata.