Marihuana i chmiel mogą być do siebie podobne w smaku, zapachu oraz wyglądzie. Wiele osób nawet podczas otwierania piwa stwierdza, że pachnie ono marihuaną. Oto kilka wyjaśnień, skąd biorą się te podobieństwa.
Terpeny
Terpeny to związki, które nadają zarówno marihuanie jak i chmielowi swój niepowtarzalny zapach. Często ludzie identyfikują różne odmiany marihuany właśnie poprzez zapach. To samo dzieje się w przypadku chmielu. Każda odmiana marihuany ma swój własny unikalny profil terpenów, przez co każda odmiana pachnie inaczej.
Niektóre z terpenów występujących w chmielu to micren, beta-pinen i alfa-humulen. Terpeny te są powszechnie spotykane w marihuanie i są odpowiedzialne za jej “kwiatowy” zapach.
Nazewnictwo
Chmiel jest powszechnie stosowany do produkcji piwa. Dawniej botanicy klasyfikowali rośliny na podstawie ich wyglądu strukturalnego, a ponieważ rośliny chmielu oraz konopi są podobne, były zgrupowane w takim samym rodzaju roślin zwanych “Cannabinaceae”, które z kolei zaliczane są do rodziny roślin “pokrzywowców”.
W 2002 roku, grupa biologów molekularnych z Wielkiej Brytanii i USA potwierdziła molekularne cechy strukturalne pomiędzy chmielem i marihuaną. Odkryto również, że istniało wiele innych roślin, które miały podobne cechy co chmiel i konopie, przez co włączono je do rodziny roślin Cannabinaceae.
Największe znaczenia dla regularnych palaczy lub piwoszy powinny mieć jednak terpeny. Kiedy dostajemy marihuanę lub chmiel, mogą one wyglądać i pachnieć podobnie. Obie rośliny mają również działanie odurzające.