Banner

Oficjalne oświadczenie Aurora Poland w sprawie dostaw medycznej marihuany do polskich aptek

W związku z wieloma pytaniami dotyczącymi dostępności medycznej marihuany w aptekach, zarząd spółki Aurora Poland, która w ubiegłym tygodniu dostarczyła do aptek 6kg marihuany medycznej, zwrócił się do nas z prośbą o udostępnienie oficjalnego oświadczenia firmy. Zachęcamy do zapoznania się z jego treścią, aby zrozumieć, dlaczego dostawy medycznej marihuany nie są regularne oraz dlaczego jej cena jest tak wysoka:

aurora poland

Szanowni Państwo,
W ubiegłym tygodniu trafiła do hurtowni, a następnie kilkunastu pierwszych aptek, testowa dostawa dwóch produktów firmy Aurora. Jest to zatem dobra okazja, aby podsumować działania i odnieść się do głosów naszych odbiorców, pojawiających się w tym kluczowym okresie, a także zaprezentować dalsze plany firmy.

Od początku pierwszą dostawę traktowaliśmy jako test z uwagi na złożoność procesu importu suszu do Polski oraz współpracę w zakresie dokumentacji z polskimi urzędami, które zgodnie z przepisami dokonują kontroli seryjnej wstępnej produktu. Pierwszy import zaplanowano w listopadzie, przyjmując założenie, że z każdą kolejną, regularną dostawą będziemy zwiększać ilości importowanego surowca, uwzględniając przy tym zapotrzebowanie Pacjentów.

- Reklama -
PsyloShop - sklep z growkitami grzybów psylocybinowych

W związku z tym, że w tamtym okresie susz był dostępny i nic nie wskazywało na to, że sytuacja ma się zmienić, nie kontraktowaliśmy dużych ilości na marzec i kwiecień 2020 roku. Zgodnie z planami spółki regularne dostawy rozpocząć mają się od przełomu kwietnia i maja w cyklach co miesięcznych lub raz na 2 miesiące. Wielkość zakontraktowania zależeć będzie od aktualnego na ten okres zapotrzebowania Pacjentów.

W obecnej sytuacji uwzględnić trzeba szczególnie także złożony proces importu surowca z Kanady, a dodatkowo również kwestie rygorystycznych wymagań dotyczących jakości, które wynikają z polskich przepisów oraz procesy decyzyjne urzędów. Nie bez wpływu na logistyczną płynność dostaw może pozostawać także dynamicznie rozwijająca się na świecie pandemia Covid-19.

W związku z powyższym zastrzegamy, że terminy dostaw mogą ulec przesunięciu. Jednocześnie zapewniamy, że robimy wszystko co w naszej mocy, ażeby zminimalizować skutki całkowicie niezależnych od nas czynników i zapewnić niezmienne terminy dostaw. Kanadyjska centrala spółki oraz Aurora Europe w Berlinie mają pełną świadomość aktualnej trudnej sytuacji polskich Pacjentów.

Pragniemy podkreślić, że w obliczu braku suszu na rynku zareagowaliśmy tak szybko, jak to było możliwe. W związku z tym w lutym zdołaliśmy zakontraktować ilości znacząco przekraczające te, które zaplanowane były już w 2019 roku na okres marca i kwietnia b.r. W związku z tym od maja dostępność suszu dla pacjentów powinna znacząco się poprawić. Z całą pewnością wpłynie to również na rozszerzanie dystrybucji, a przede wszystkim liczbę aptek, które będą mogły dokonać zakupu.

O aktualnej sytuacji będziemy informować przede wszystkim lekarzy i farmaceutów. Jednocześnie zaznaczamy, że Aurora Europe GmbH stosuje i będzie stosować w kolejnych dostawach jedną cenę dla produktów importowanych do Polski wyrażoną w euro. Warto więc zauważyć, że pierwsza, testowa dostawa realizowana była w okresie znacząco wysokich kursów tej waluty. Dodatkowo nadmieniamy, że spółka Aurora nie ma wpływu na politykę marżową zarówno hurtowni, jak i poszczególnych aptek. Reasumując, mamy nadzieję, że sytuacja kursowa w okresie kolejnych dostaw będzie stabilna i mniej zaskakująca, a dodatkowo szersza dystrybucja i większa ilość suszu wpłynie pozytywnie na ostateczne ceny dla Pacjentów.

Zarząd Aurora Polska Sp. z o.o.

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najnowsze

Banner
  • Fenix Titanium waporyzator do suszu z tytanową komorą

349

Mini Bongo Sci-Fi 420VAPE Bubbler do waporyzatora szlif 14.5 mm

179
  • Bibułki Purize 420 King Size Slim 420 szt.

42
  • Filtry węglowe Purize XTRA Slim White 100 szt.

69
  • Integra Boost 62% regulator wilgotności suszu 8 g