Naukowcy z Colorado State University Department of Soil and Crop Sciences uważają, że gwałtowny wzrost upraw konopi przemysłowych może przynieść korzyści zapylaczom, a zwłaszcza malejącej populacji pszczół.
Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Biomass and Bioenergy sugeruje, że konopie mogą odgrywać rolę w utrzymaniu różnorodności pszczół i mogą pomóc w zapobieganiu wyginięcia pszczół. Badania pochodzą od pszczelarzy ze Stanów Zjednoczonych, którzy zgłaszają do Departamentu Rolnictwa USA 40-procentową utratę kolonii w ciągu ostatniego roku.
Naukowcy z The Colorado State University Department of Soil and Crop Sciences odkryli, że na kwitnących roślinach konopi
zauważono 23 różne rodzaje pszczół, co wskazuje, że “konopie w agroekosystemie wspierają zapylacze”. Trzy rodzaje – w tym
europejska pszczoła miodna – stanowiły 80 procent całkowitej populacji pszczół na kwitnących kwiatach konopi.
Naukowcy zauważają, że chociaż „konopie nie wytwarzają nektaru, to bogata w pyłki natura kwiatów może sprawić, że konopie staną się cenną ekologicznie uprawą”.
Zbiory konopi w północnym Kolorado prowadzone są między końcem lipca a końcem września, kiedy według naukowców „w regionie brakuje roślin uprawnych przyjaznych dla zapylaczy”, co sprawia, że kwiaty konopi są „potencjalnie cennym źródłem pyłku dla żerujących pszczół. ”
„Konopie przemysłowe mogą odgrywać ważną rolę w zapewnianiu pszczołom trwałych opcji żywieniowych podczas sezonu uprawowego”, napisali autorzy badań.