Naukowcy przeprowadzili badanie, w którym myszy dobrowolnie zjadły ciastko zawierające THC, główny składnik psychoaktywny w marihuanie. Zespół badawczy chciał sprawdzić, w jaki sposób jedzenie z dodatkiem THC (w dawkach od 1 do 10mg/kg) wpływa na efekty behawioralne i fizjologiczne.
Badanie jest jednym z pierwszych, w których myszy dobrowolnie przyjmowały produkty spożywcze z THC. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Drug and Alcohol Dependence badacze z Indiana University Bloomington stwierdzili, że myszy były mniej aktywne, a ich temperatura ciała była niższa po spożyciu żywności z THC.
Naukowcy zauważyli również, że wpływ produktów spożywczych z THC był różny w zależności od płci, powiedział Michael Smoker – profesor neurologii i główny autor badań.
Badanie wykazało, że myszy dobrowolnie i samodzielnie decydowały się na konsumpcję jadalnej formy THC i robiły to wielokrotnie, powiedział Smoker. Częstotliwość spożywania ciastek była proporcjonalna do wysokości stężenia THC – im wyższe stężenie w ciastkach, tym myszy rzadziej po nie sięgały. Myszom podawano stopniowo rosnące dawki w cieście zrobionym z mąki, cukru, soli, glicerolu i THC, zaczynając od 1mg/kg i kończąc na 10mg/kg.
Zrozumienie skutków zdrowotnych jedzenia z konopi indyjskich jest ważne, biorąc pod uwagę rosnącą popularność tej metody konsumpcji w stanach, w których marihuana została zalegalizowana, powiedział Smoker.
„Ludzie mogą kupować ciasteczka, cukierki i wszelkiego rodzaju produkty spożywcze z THC. Wcześniej musieli samodzielnie robić ciasteczka lub coś w tym rodzaju, a teraz stają się one coraz bardziej dostępne i zyskują popularność” powiedział Michael Smoker.
Autor badań stwierdził, że produkty spożywcze z marihuany mogą wywoływać niepożądane reakcje. Wiele komercyjnie wytwarzanych produktów na bazie marihuany ma stosunkowo wyższe stężenie THC niż sama marihuana. W niektórych przypadkach ludzie nie są pewni, ile jaką dawkę produktów z THC powinni zjeść, a ostatecznie jedzą więcej niż powinni. Produkty spożywcze zawierające tetrahydrokannabinol wchłaniają się dłużej, ale czas działania THC jest znacząco dłuższy w porównaniu z tradycyjnymi formami konsumpcji, takim jak palenie i waporyzacja.
Pytania, na które badacze chcą odpowiedzieć w kolejnych badaniach, obejmują wpływ produktów spożywczych z THC na zdolności poznawcze, czy istnieją jakieś długoterminowe konsekwencje dla osób, które regularnie używały żywności z THC, a następnie przestały, oraz jakie są konsekwencje, jeśli w ogóle są, jeśli dziecko przypadkowo zje ciasteczko na bazie marihuany.