Dołącz do nas

Aktualności z Polski

Kokaina przetrwa globalne ocieplenie

kokaina-globalne-ocieplenie

Podczas gdy naukowcy zaniepokojeni są możliwością zniszczenia roślinności przez globalne ocieplenie, które może zakończyć istnienie takich produktów jak czekolada i kawa, ostatnie badania stwierdzają, że te drastyczne zmiany klimatu nie będą miały wpływu na czarny rynek handlu kokainą. Tak jest, nawet matka natura nie ma wystarczającej mocy aby zniszczyć roślinę koki, której wytrzymałość zaskoczyła naukowców swoją nienaturalnie dobrą wytrzymałością.

Szacuje się, że kraje Ameryki Południowej doświadczą cieplejszych i bardziej suchych warunków w 2100 roku, tak wynika z najnowszego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu, który stwierdza, że temperatura wzrośnie o około 4 stopnie Celsjusza. Jednak podczas gdy to upalne zjawisko może zagrozić przetrwaniu innych żywych roślin, naukowcy twierdzą, że krzew koki przetrwa.

Koka jest trochę wyjątkowa, ponieważ ma bardzo dużą warstwę wosku na liściach“, mówi Carol Helling, emerytowany chemik do spraw gleby rządu USA.

Koka ma tendencję do ochrony przed utratą wody. To bardzo wytrzymały krzew. Jest on dużo bardziej wytrzymalszy niż typowe rośliny uprawne.”

Naukowcy z University of Texas, po badaniach peruwiańskiego klimatu przez okres dwóch dekad stwierdzili, że roślina koki jest w stanie dostosować się do około 50 cm3 opadów rocznie – czyli trzy, cztery razy mniej niż w innych obszarach gdzie rośnie koka. Nawet jeśli roślina ma ulec trudnym zmianom klimatycznych, rolnicy koki po prostu będą uprawiać silniejsze odmiany rośliny, uprawiając je w normalny sposób.

 

 

Opublikowany

dnia

Kliknij aby skomentować
Subskrybuj temat
Powiadom o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne