- Reklama -
Banner

Główny Inspektorat Sanitarny ocenił bezpieczeństwo stosowania żywności z konopi

Produkty na bazie konopi siewnych zyskują w ostatnim czasie dużą popularność. Ze względu na liczne zapytania Komisja ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Rady Sanitarno-Epidemiologicznej przygotowała stanowisko dotyczące bezpieczeństwa ich stosowania.

W związku z wystąpieniem Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczącego bezpieczeństwa stosowania konopi siewnych w żywności ze względu na obecność THC i CBD Komisja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Rady Sanitarno – Epidemiologicznej przy Głównym Inspektorze Sanitarnym przyjęła podczas posiedzenia w dniu 27.05.2019r. następującą opinię:

1.Zgodnie ze stanowiskiem Komisji Europejskiej niektóre produkty pochodzące z konopi siewnych Cannabis sativa, takie jak: nasiona, olej z nasion, mąka z nasion konopi, odtłuszczone nasiona konopi posiadają historię spożycia przed dniem 15 maja 1997 r. i nie powinny być traktowane jako nowa żywność (novel food).Również w kraju produkty te były stosowane tradycyjnie jako żywność w niektórych regionach. Pozostałe produkty spożywcze otrzymywane z konopi siewnych Cannabis sativa L., z uwagi na brak informacji o historii bezpiecznego spożycia, nie powinny być wprowadzane do obrotu handlowego bez przeprowadzenia postępowania określonego przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015r.

2. Znakowanie produktów otrzymywanych z konopi siewnych Cannabis sativa oraz informacje towarzyszące wprowadzaniu tych produktów do obrotu nie mogą wskazywać na działanie lecznicze, w tym na obecność związków o działaniu terapeutycznym, takich jak kannabidiol (CBD).

3. W przypadku stwierdzenia w produktach z konopi siewnych tetrahydrokannabinolu (THC) konieczne jest każdorazowe dokonanie oceny ryzyka, na podstawie przyjętej przez EFSA ostrej dawki referencyjnej (ARfD), 1 µg delta-9-THC/kg m.c.

4. Należy zwrócić uwagę, że za bezpieczeństwo środka spożywczego odpowiedzialność ponosi producent, Komisja zaleca więc, aby wymagania dla zanieczyszczenia THC w produktach wymienionych w pkt 1 wdrożyć do sytemu HACCP.

5. W związku z narastaniem mody na produkty spożywcze, zawierające w swoim składzie konopie (lub produkty z niej otrzymane), konieczne jest podjęcie badań mających na celu wdrożenie akredytowanych metod analitycznych oraz monitorowanie poziomów tetrahydrokannabinoli i innych kanabinoidów w środkach spożywczych, w tym w suplementach diety.

Komisja stanowczo podkreśla, że powyższe stanowisko nie zwalnia z obowiązku przestrzegania innych przepisów prawa w tym ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.

Opinia Komisji ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia jest dostępna tutaj:Opinia Komisji BŻŻ RSE- Konopie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Reklama -
Banner

Wybrane dla Ciebie

- Reklama -
Banner
- Reklama -
  • Promocja! X-MAX Starry 3.0 Vaporizer

    X-MAX Starry 3.0 Vaporizer

    289 
  • Młynek Storz Bickel

    Volcano – Młynek do suszu

    12 
  • Symbol zastępczy

    PAX 3 Vaporizer

    899 
  • Olej CBD FORTE 1000 mg

    79 
  • Bongo Glass Amsterdam z perkolatorem wys. 23 cm szlif 14.5

    Bongo Glass Amsterdam z perkolatorem wys. 23 cm szlif 14.5

    85 

Mogą Cię zainteresować