- Reklama - Susz konopny CBD Cannabis Light

Flawonoidy w konopiach – czym są i jakie mają działanie?

Kiedy weźmiemy pod uwagę 200 lub więcej bioaktywnych związków, które zostały odkryte w konopiach, zwykle w centrum uwagi znajdą się kannabinoidy i terpeny. Ale to nie są jedyne związki wytwarzane przez konopie indyjskie. Weźmy na przykład flawonoidy. Stanowią one około 10% ze wszystkich poznanych związków w konopiach, przy czym wiadomo, że w konopiach występuje około 20 odmian flawonoidów.

Flawonoidy w konopiach i marihuanie
- Reklama - nasiona marihuany GanjaFarmer.com.pl

Flawonoidy występują nie tylko w konopiach. Naukowcy zidentyfikowali tysiące z nich w całej naturze, od kwiatów po owoce i warzywa. Istnieją jednak takie, o których wiadomo, że można je znaleźć tylko w konopiach. Są one znane jako kannaflawiny.

Podobnie jak terpeny, flawonoidy mają wpływ na to, jak odczujemy działanie marihuany. Ale flawonoidy to o wiele więcej niż to, co trafia do naszego nosa i kubków smakowych. W rzeczywistości flawonoidy są jednymi z najmniej zbadanych związków występujących w konopiach. Oto jednak, co o nich wiemy.

Flawonoidy występują w całej naturze

Flawonoidy to związki organiczne z grupy związków polifenolowych występujące w roślinach. Pełnią one rolę barwników, przeciwutleniaczy i pełnią funkcję ochronną przed owadami i grzybami. Do tej pory odkryto ponad 9000 odmian flawonoidów, a ich funkcje obejmują różnorodne spektrum.

Słowo „flawonoid” w rzeczywistości pochodzi od łacińskiego terminu flavus, nawiązującego do koloru żółtego, który pojawia się w naturze. Ma to sens, biorąc pod uwagę, że podstawową funkcją flawonoidów jest nadawanie barwnej pigmentacji roślinom, zwłaszcza kwiatom, w celu przyciągania zapylaczy.

- Reklama - Cannabis Light logo

Wiele roślin, w tym zdecydowana większość jadalnych owoców i warzyw, które nie zawierają zielonej pigmentacji, zawdzięcza swoje jasne kolory po części flawonoidom. Flawonoidy są również częściowo odpowiedzialne za ochronę roślin przed takimi elementami, jak potencjalnie szkodliwe promienie UV, szkodniki i choroby.

Flawonoidy nadają konopiom charakter

Flawonoidy odpowiadają za kolor konopi
Flawonoidy zawarte w konopiach odpowiadają m.in. za fioletowy kolor w niektórych odmianach marihuany

Często przypisujemy smak i aromat konopi terpenom. Jednak flawonoidy odgrywają również ważną rolę w zapewnianiu cech wyróżniających, których używamy do rozróżniania odmian marihuany. Zarówno zapach, jak i smak występują w konopiach dzięki synergicznym właściwościom, które dzielą ze sobą terpeny i flawonoidy.

Co więcej, flawonoidy wpływają również na pigmentację konopi, podobnie jak w przypadku innych kwiatów. Piękne, fioletowe odmiany marihuany zawdzięczają swój kolor flawonoidom znanym jako antoksantyny lub antocyjany. W innych roślinach, takich jak jagody, antocyjany mogą powodować czerwone, fioletowe, a nawet niebieskie zabarwienie, w zależności od poziomu pH.

- Reklama - nasiona marihuany GanjaFarmer.com.pl

Rodzaje flawonoidów

Najpierw przyjrzyjmy się sześciu głównym typom flawonoidów i ich działaniu. Te flawonoidy występują obficie w owocach, warzywach i zbożach, które spożywamy w ramach zdrowej diety.

Antocyjanidyny

Flawonoidy, które nadają kwiatom i jagodom czerwone, niebieskie i fioletowe kolory. Są powszechnie spotykane w winogronach, jeżynach, jagodach i oczywiście konopiach. Zostały przebadane pod kątem ich potencjału w zapobieganiu chorobom serca i nowotworom i są wykorzystywane w ziołolecznictwie do wielu zastosowań, w tym leczenia nadciśnienia tętniczego i infekcji dróg moczowych.

Flawonole

Znajdują się w konopiach, brzoskwiniach, jarmużu, pomidorach i brokułach. Uważa się, że te flawonoidy mają właściwości przeciwutleniające.

Flawony

Chronią rośliny przed szkodnikami, jednocześnie dostarczając kwiatom biały i niebieski pigment. Te flawonoidy pojawiają się również w konopiach indyjskich, pietruszce, czerwonej papryce i rumianku.

Flawanony

Flawonoidy znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Wykazują także potencjał w redukcji cholesterolu oraz wagi.

Flawan-3-ole

To źródło składników odżywczych i korzyści zdrowotnych. Występują w białej, zielonej i czarnej herbacie, a także w kakao i czekoladzie.

Izoflawony

Występują m.in. w soi i są badane pod kątem ich związku z zapobieganiem problemom z kościami, hormonami i układem sercowo-naczyniowym.

Zdrowotne właściwości flawonoidów

Podobnie jak flawonoidy znajdujące się w żywności, kannaflawiny działają przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i przeciwbakteryjnie. Flawonoidowe występujące w konopiach mogą obniżać ryzyko zaburzeń neurodegeneracyjnych, chorób układu krążenia, a nawet raka. Szczególnie w połączeniu z innymi związkami konopi, kannaflawiny mogą pomóc w leczeniu bólu, takiego jak migreny i bóle głowy. 

Biorąc pod uwagę efekt synergii, flawonoidy pomogą zoptymalizować wszelkie korzyści i właściwości lecznicze, które mogą posiadać inne związki (takie jak kannabinoidy). Ze względu na różne odmiany marihuany zawierające różne proporcje związków – lub brak niektórych związków – korzyści lecznicze i efekty psychoaktywne będą się różnić w zależności od odmiany. 

Działanie flawonoidów w konopiach

efekt synergii konopi terpenow kannabinoidow flawonoidow

Jeśli zapewnienie koloru, zapachu, smaku i ochrony nie jest wystarczające, to badania wykazały, że flawonoidy są również wysoce aktywne farmakologicznie. Wstępne badania wskazują, że kannaflawiny występujące wyłącznie w konopiach mają działanie lecznicze. Kannaflawina-A i kannaflawina-B to dwa flawonoidy w konopiach, które mają szczególnie silne właściwości przeciwzapalne. Na przykład są 30 razy silniejsze niż aspiryna.

Nie do końca wiadomo, czy flawonoidy wzmacniają działanie kannabinoidów, czy też modulują ich skuteczność, więc ta kwestia wymaga dalszych badań.

Weźmy na przykład kwercetynę flawonoidową, którą można znaleźć w wielu owocach i warzywach. Związek ten jest znanym środkiem przeciwgrzybicznym i przeciwutleniaczem. Katechiny, flawonoidy znajdujące się w kakao, herbacie i innych owocach ziarnkowych, są również znane z właściwości przeciwutleniających, które przynoszą korzyścią dla układu sercowo-naczyniowego.

W konopiach, kannaflawina A jest aktywna farmakologicznie, a badania wykazały, że ma właściwości przeciwzapalne, które mogą być silniejsze niż te znajdujące się w aspirynie. Kannaflawiny B i C są również badane pod kątem ich potencjalnych korzyści medycznych. Inne wysoce aktywne flawonoidy znajdujące się w konopiach to orientin, kwercetyna, sylimaryna i kaempferol. Wszystkie one posiadają potencjał przeciwzapalny, przeciwgrzybiczy, przeciwutleniający i przeciwnowotworowy. Zobaczymy, dokąd zaprowadzą nas przyszłe badania.

Flawonoidy mogą działać synergistycznie z kannabinoidami i terpenami

„Efekt otoczenia” to szeroko stosowany termin opisujący synergiczny charakter wielu farmakologicznie aktywnych związków w konopiach. Nasze ciała są wyposażone w system endokannabinoidowy, czyli rozległą sieć receptorów (CB1 i CB2), które obejmują prawie każdy narząd w naszym organizmie. Kannabinoidy wiążą się z tymi receptorami, aby wywołać różne efekty, na które dodatkowo wpływają terpeny i mniejsze kannabinoidy.

Powodem, dla którego niektóre kombinacje tych cząsteczek sprawiają, że czujemy się inaczej, są synergiczne właściwości tych różnych związków. Na przykład kannabidiol (CBD) moduluje działanie THC. Uważa się, że flawonoidy mają podobne zdolności synergiczne. To, czy poprawiają właściwości kannabinoidów, czy też modulują ich skuteczność, nie jest do końca poznane i będzie wymagało dalszych badań.

Niektóre flawonoidy występujące w konopiach

flawonoidy
Popularne flawonoidy występujące w konopiach oraz ich działanie i właściwości medyczne

Flawonoidy, które występują wyłącznie w marihuanie, to kannaflawiny A, B i C. Poza tym konopie posiadają te same flawonoidy, co inne rośliny. Istnieją tysiące flawonoidów – oto niektóre, które najobficiej występują w konopiach. 

Antocyjany

Antocyjany są odpowiedzialne za purpurowy kolor niektórych roślin konopi. Te flawonoidy zostały zbadane pod kątem ich potencjału do zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym i nowotworami, a także poprawą funkcji mózgu.

Apigenina

Apigenina jest rodzajem flawonu, który ma wiele zastosowań i studiów przypadków ze względu na właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, uspokajające i rozluźniające mięśnie. Posiada także potencjał w leczeniu choroby Alzheimera i innych problemów poznawczych.

Kwercetyna

Kwercetyna jest najobficiej występującym flawonoidem. Obficie występuje w konopiach indyjskich, jabłkach, jarmużu, czekoladzie, czerwonym winie, zielonej herbacie i nie tylko. Kwercetyna ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwutleniające. Naukowcy uważają, że może potencjalnie obniżyć stężenie cholesterolu w organizmie.

Katechina

Katechina znajdująca się w konopiach, kakao, herbacie i innych owocach ziarnkowych, wydaje się być silnym przeciwutleniaczem. Ma korzyści zdrowotne dla układu krążenia i działa przeciwwirusowo.

Kannaflawiny

Kannaflawiny są, jak można się domyślić, flawonoidami unikalnymi dla rośliny konopi. Istnieją trzy kannflawiny (A, B i C), które nadają marihuanie zielony kolor. Są to prenyloflawonoidy i są badane pod kątem ich potencjału jako środków przeciwbólowych. Wykazano, że mają silny potencjał przeciwzapalny i przeciwutleniający, a także prawdopodobnie zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym i niektórym rodzajom raka.

Kaempferol

Kaempferol jest rodzajem flawonolu znanego z właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Potencjalnie zmniejsza także ryzyko chorób przewlekłych, takich jak rak i przewlekłe stany zapalne.

Luteolin

Luteolin jest znany z tego, że pomaga chronić mózg i poprawia pamięć oraz zwalcza mgłę mózgową i chroni serce.

Orientin

Orientin jest również badany jako przeciwutleniacz i zabezpieczenie przed chorobami sercowo-naczyniowymi oraz rakiem – wykazując potencjał radioprotekcyjny, więc może chronić zdrowe komórki podczas radioterapii.

Sylimaryna

Sylimaryna to flawonoid, z którego mogłeś już skorzystać, nie zdając sobie z tego sprawy. Najczęściej znajduje się w ostropestu plamistym, który jest szeroko stosowany w suplementach poprawiających funkcje mózgu, wątroby, kości i wielu innych.

Flawonoidy są bardzo słabo zbadane

Ukuty przez S. Ben-Shabata i dr Raphaela Mechoulama w 1998 roku, termin „efekt synergii” stał się powszechny w badaniach nad konopiami indyjskimi. Dr Mechoulam, a także inni naukowcy, tacy jak Ethan Russo i James MacPartland, są obecnie jednymi z nielicznych pracujących nad odkryciem tajemnic flawonoidów występujących w konopiach indyjskich.

Jednak ilość badań nad flawonoidami w konopiach jest dosyć niewielka, ze względu na prawo, które uniemożliwia lub utrudnia prowadzenie badań nad konopiami indyjskimi w ogóle. Aby lepiej zrozumieć rolę, jaką odgrywają flawonoidy w konopiach, niezwykle ważne jest zniesienie zakazów związanych z badaniem konopi.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Najnowsze
- Reklama -Telemedika - recepta na medyczną marihuanę
Wybrane dla Ciebie
ReklamaVaporShop.pl
Mogą Cię zainteresować
- Reklama -