- Reklama - Susz konopny CBD Cannabis Light

Dekarboksylacja: Jak zdekarboksylować marihuanę w 3 krokach?

Pomimo rosnącej popularności konopi, opinia publiczna wciąż ma niewielką wiedzę na ich temat. Na przykład niewielu wie, że spożywanie surowych kwiatów konopi indyjskich nie powoduje efektów psychoaktywnych, a przed spożyciem konopie muszą zostać zdekarboksylowane.

Dekarboksylacja - jak zdekarboksylować marihuanę w 3 krokach?
- Reklama - nasiona marihuany GanjaFarmer.com.pl

Powiedzmy, że gdybyś skonsumował worek surowego zioła, efekty byłyby niezauważalne. Dekarboksylacja przekształca główne kannabinoidy w konopiach (THC i CBD) w aktywne formy, które mogą wpływać na neuroprzekaźniki naszego organizmu. Bez dekarboksylacji marihuana miałaby niewiele – jeśli w ogóle – właściwości medycznych i rekreacyjnych, jeśli byłaby spożywana na surowo.

Dekarboksylacja – aktywacja związków w konopiach

Jednym z najczęstszych błędów popełnianych przez ludzi podczas robienia artykułów spożywczych z marihuany jest brak dekarboksylacji. Jeśli nie będziesz piec swoich artykułów spożywczych (ciastka, ciasteczka, muffinki itp.) przed spożyciem, konieczne jest użycie piekarnika do podgrzania materiału roślinnego i uwolnienia aktywowanego THC i CBD.

Podgrzanie konopi aktywuje zawarte w niej związki. Zamienia kwasowe związki, takie jak kwas tetrahydrokannabinolowy (THCA) w THC, kwas kannabidiolowy (CBD-A) w CBD i podobnie z innymi kannabinoidami. Na przykład THCA występujące w surowych konopiach nie powoduje efektów psychoaktywnych, ale po odpowiednim podgrzaniu przekształci się w THC, które dostarczy pożądanych efektów.

Jeśli zdecydujesz się robić artykuły spożywcze z marihuaną, kwiaty muszą zostać najpierw zdekarboksylowane. Jeśli nie uda ci się zdekarboksylować konopi, dodasz surową materię roślinną, która nie spowoduje efektu psychoaktywnego oraz korzyści terapeutycznych.

Surowe konopie a konopie dekarboksylowane

Surowe konopie to materia roślinna, która nie została wysuszona. Po curringu (tzw. kiszeniu w szklanych słoikach po zbiorach) w niewielkim stopniu następuje dekarboksylacja. Reszta ma miejsce, gdy materiał roślinny jest podgrzewany – lub spalany – od 90 stopni Celsjusza.

- Reklama - Susz CBD Sklep

Jednak w swojej surowej formie marihuana ma pewne korzystne zastosowanie, choć niewielkie. Przed curringiem i dekarboksylacją THC i CBD – dwa najbardziej aktywne związki konopi – istnieją w formie kwasowej (THC-A i CBD-A). Kwasy te mają działanie przeciwzapalne, podobne do witamin i minerałów występujących w innych roślinach.

Jeśli spożywasz surową marihuanę, użyj liści lub kwiatów, które zostały świeżo zebrane. Surową marihuanę można przechowywać w lodówce tak długo, jak inne warzywa, takie jak jarmuż czy szpinak. Jednak konieczne jest monitorowanie jej, ponieważ jest podatna na więdnięcie i pleśń. Dotyczy to szczególnie gęsto upakowanych kwiatów o dużej zawartości wilgoci.

Aktywne związki zawarte w konopiach z czasem ulegają dekarboksylacji. Jednak całkowita dekarboksylacja THC-A i CBD-A w surowcu roślinnym zajęłaby lata. Po wystawieniu na działanie ciepła związki natychmiast zostają przekształcone w związki aktywne.

Co to jest dekarboksylacja?

Surowe (karboksylowane) konopie mają zalety odżywcze i są całkowicie nieodurzające. Innymi słowy, ich spożycie nie spowoduje haju. Aby uzyskać pełne efekty marihuany, należy ją podgrzać – lub zdekarboksylować.

Jak wspomnieliśmy powyżej, proces suszenia i curringu może uwolnić niewielką ilość związków psychoaktywnych. Jednak blednie to w porównaniu z liczbą kannabinoidów uwalnianych podczas dekarboksylacji.

Termin dekarboksylacja odnosi się do reakcji chemicznej, która usuwa grupę karboksylową (COOH) z THC-A i CBD-A. Jako produkt uboczny tej reakcji uwalniany jest dwutlenek węgla. Aby zdekarboksylować marihuanę, wystarczy ją podgrzać. Ale ile ciepła jest potrzebne? Innymi słowy, w jakiej temperaturze dekarboksylować marihuanę?

Jak dekarboksylować marihuanę?

Oprócz palenia lub waporyzacji istnieje wiele sposobów na dekarboksylację marihuany i uzyskanie jej efektów terapeutycznych oraz rekreacyjnych. Pokażemy Ci najbardziej podstawowy. Będziesz potrzebować następującego sprzętu:

  • Piekarnik
  • Blacha do pieczenia
  • Pergamin
  • Konopie (kwiaty, kief itp.)

Jeśli zdecydujesz się użyć samych kwiatów, zmiel je grubo przed wykonaniem tych kroków.

Krok 1: Rozgrzej piekarnik:

Ustaw piekarnik na 120˚ Celsjusza. Umieść pergamin na blasze do pieczenia i rozłóż na niej zmieloną marihuanę. Pamiętaj, aby zmielić konopie na małe kawałeczki.

Krok 2: Piecz przez około 40-45 minut:

40-45 minut powinno wystarczyć do zdekarboksylowania wysuszonych konopi. Pamiętaj jednak, że jeśli używasz świeższej marihuany o większej wilgotności, może to potrwać do 90 minut.

Krok 3: Usuń i ostudź:

Po zakończeniu procesu dekarboksylacji wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i pozwól jej ostygnąć. Teraz większość THC-A i CBD-A powinna zostać przekształcona w THC i CBD. Jeśli zjesz zdekarboksylowaną marihuanę, poczujesz jej psychoaktywne efekty.

Temperatura dekarboksylacji dla THC i CBD

Jeśli zapytasz dwudziestu różnych użytkowników marihuany, w jakiej temperaturze dekarboksylują swoje zioło, prawdopodobnie otrzymasz dwadzieścia różnych odpowiedzi. Możemy powiedzieć, że im niższa temperatura dekarboksylacji, tym dłużej trwa proces chemiczny. Ale niewiele osób zdaje sobie sprawę, że jeśli temperatury dekarboksylacji są zbyt wysokie przez zbyt długi czas, ryzykujesz zniszczenie aktywnych składników zioła.

Istnieje spór o dokładną temperaturę dekarboksylacji CBD. Według badań wydaje się, że temperatura wynosi około 110 stopni Celsjusza.

Jeśli chodzi o ramy czasowe, ani THC, ani CBD nie będą dekarboksylować natychmiast w ich dokładnych temperaturach dekarboksylacji. Aby grupa COOH rozpadła się na wodę i dwutlenek węgla, wymagany jest dłuższy okres – zwykle od 40 do 60 minut.

Należy również pamiętać, że temperatury wrzenia kannabinoidów, terpenów i flawonoidów znacznie różnią się od ich punktów dekarboksylacji. Temperatury wrzenia tych związków zostały znacznie dokładniej zbadane niż ich temperatury dekarboksylacji:

Kannabinoidy

  • CBC: 220˚C
  • THC: 157˚C
  • CBN: 185˚C
  • THCV: 220˚C

Terpeny

Mircen: 165-168˚C
Limonen: 177˚C
Linalol: 198˚C
Alfa-pinen: 156˚C

Flawonoidy i fitosterole

Beta-sitosterol: 134˚C
Kannflawina A: 182˚C
Apigenina: 178˚C
Kwercetyna: 250˚C

Wskazane jest utrzymywanie niskich temperatur dekarboksylacji, aby zachować terpeny. Niektóre związki są lotne i odparowują w wyższych temperaturach. Rezultatem jest nieprzyjemny zapach i nieprzyjemny smak. Aby zachować terpeny, staraj się utrzymywać temperaturę w zakresie 90-150˚C.

Teraz, gdy wiemy, że kluczem do szybszej dekarboksylacji jest większe ciepło (w granicach rozsądku), powinien to być prosty proces. Niestety nie jest to takie proste. Istnienie innego mechanizmu oznacza, że ​​musimy bardzo dokładnie kontrolować temperatury dekarboksylacji.

Kiedy podgrzewamy konopie i zamieniamy THC-A w THC lub CBD-A w CBD, szybciej przekształcamy THC w CBN. Gdy osiągniemy 70% dekarboksylacji, THC zamienia się w CBN szybciej niż THCA w THC. Innymi słowy, kiedy przekroczymy 70% dekarboksylacji, poziomy THC zaczynają szybko spadać. Zobacz powyższą tabelę w celach informacyjnych.

dekarboksylacja thc infografika
Wpływ czasu i temperatury ogrzewania na zawartość thc po ogrzewaniu na powierzchni szkła – dekarboksylacja

Choć wykresy są pomocne, zawsze istnieje problem z interpretacją danych. Na przykład powyższy wykres odnosi się do danych dotyczących ekstraktu z marihuany. Temperatury używane do kiefu, kwiatu lub trimu byłyby inne.

W 2012 roku grupa Marijuana Growers HQ poszli w pewien sposób w kierunku rozwiązania zagadki najlepszej temperatury dekarboksylacji. Testowali kwiaty konopi i kief w 115 stopniach przez 30 i 60 minut. Powyższa tabela przedstawia wyniki.

Odkryli, że podczas badań temperatura parowania wszystkich znaczących terpenów, flawonoidów i kannabinoidów wynosiła około 119 stopni. Ponieważ piekarniki w mieszkaniach nie są zbyt precyzyjne w odczytywaniu temperatur, grali bezpiecznie, utrzymując temperaturę o kilka stopni poniżej 115 stopni.

Zgodnie z wynikami, 30 minut nie wystarczyło, aby całkowicie zdekarboksylować kwiaty konopi lub kief. Ten ostatni osiągnął 90% po 30 minutach, ale kwiaty zdołały osiągnąć tylko 60%. Zarówno kwiaty oraz kief były bardzo bliskie 100% dekarboksylacji po godzinie.

Końcowe przemyślenia na temat dekarboksylacji

Dekarboksylacja jest jednym z najmniej poznanych aspektów wiedzy o marihuanie. Aby w pełni skorzystać z konopi, większość aktywnych składników musi najpierw zostać zdekarboksylowana. THC-A musi zostać przekształcony w THC, CBD-A w CBD i tak dalej.

Podczas spalania marihuany lub używania waporyzatora proces dekarboksylacji zachodzi natychmiast. Jednak ci, którzy przygotowują artykuły spożywcze, muszą przejść przez czasochłonny proces dekarboksylacji, aby upewnić się, że ich produkty są „aktywne molekularnie”.

Chociaż spożywanie surowej marihuany ma pewne zalety, oferuje ona niewiele korzyści terapeutycznych (lub rekreacyjnych) w porównaniu z wersją bezwęglową.

Co się stanie, jeśli dekarboksylujesz zbyt długo?

Podgrzewanie marihuany zbyt długo lub w zbyt wysokiej temperaturze może spalić kannabinoidy i terpeny, czyniąc ją nieskuteczną.

Czy zmielić marihuanę przed czy po dekarboksylacji?

Zalecamy zmielenie zioła przed włożeniem go do piekarnika. Zwiększy to powierzchnię i stworzy równomierną konsystencję, zapewniając jednocześnie dekarboksylacje całego towaru.

Czy można dekarboksylować marihuanę w kuchence mikrofalowej?

Nie zaleca się dekarboksylacji konopi w kuchence mikrofalowej, ponieważ nie można kontrolować temperatury. Dekarboksylacja marihuany jest procesem powolnym, a do osiągnięcia celu najlepiej nadaje się ciepło z pieca lub piekarnika.

- Reklama -
Najnowsze

Zapisz się do newslettera

Otrzymuj cotygodniowe wiadomości o konopiach bezpośrednio do swojej skrzynki odbiorczej i bądź na bieżąco

ReklamaVaporShop.pl
Telemedika - recepta na medyczną marihuanę
Susz CBD promocja