- Reklama -
Banner

11-hydroksy-THC – co to jest?

THC jest prawdopodobnie znanym terminem dla każdego, kto cieszył się psychoaktywnymi efektami marihuany, ale termin 11-hydroksy-THC dla niektórych może być nowy. Tutaj dowiesz się, czym jest 11-hydroksy-THC, jak działa oraz jak upewnić się, że nie przyjmiesz zbyt dużej ilości tego silnego związku psychoaktywnego.

Co to jest 11-hydroksy-THC?

11-hydroksy-THC, czasami zapisywany jako 11-OH-THC, jest wytwarzany w organizmie podczas rozkładu THC. Po przyjęciu delta-9-THC organizm rozkłada i metabolizuje go, wytwarzając metabolit o nazwie 11-hydroksy-THC. Metabolit jest ogólnie uważany za znacznie silniejszy niż jego prekursor, czyli THC.

Za tę transformację odpowiedzialna jest wątroba, a w szczególności enzym metabolizujący leki znany jako cytochrom P2C9 lub CYP2C9. Nawet gdy palisz, twoja wątroba wciąż widzi THC i zamienia je w 11-hydroksy-THC, ale spożywając konopie w formie żywności, otrzymujesz znacznie więcej 11-hydroksy-THC.

- Reklama -
PsyloShop - sklep z growkitami grzybów psylocybinowych

Metabolizm pierwszego przejścia to zjawisko, które powoduje, że 11-OH-THC wywiera tak silny wpływ na nasz mózg. Spożywanie produktów spożywczych z THC zamiast palenia/waporyzacji prowadzi do silniejszego i trwalszego wpływu na mózg i ciało. 11-OH-THC może wywoływać bardziej intensywne doznania psychoaktywne niż THC. Z tego właśnie powodu żywność z THC działa dłużej i mocniej, niż palone lub waporyzowane konopie.

Badania nad 11-hydroksy-THC

Dostępne badania nad 11-hydroksy-THC pokazują moc tego metabolitu. Na przykład, jedno z badań opublikowanych w Journal of Clinical Investigation wykazało, że 11-OH-THC jest „znacznie silniejszy w wytwarzaniu subiektywnego haju i przyspieszonego rytmu serca niż delta-9-THC.”

W badaniach na zwierzętach stwierdzono, że 11-hydroksy-THC jest silniejszy niż delta-9-THC. Jedno z badań na gryzoniach z 2020 roku opublikowane w Progress in Neuropsychopharmacology & Biological Psychiatry wykazało, że siła działania 11-hydroksy-THC jest od 1,5 do 7 razy silniejsza niż delta-9 u niektórych zwierząt.

Autorzy badań określili przyczynę tej znacznie większej siły, mówiąc: „Jest to częściowo związane z wyższym powinowactwem tego metabolitu do receptora CB1, który fizycznie wiąże się mocniej z receptorem niż delta-9-THC. Zasadniczo im lepiej się wiąże, tym lepiej się aktywuje receptor.”

Jak działa 11-hydroksy-THC?

11-hydroksy-THC wywołuje przede wszystkim swoje efekty poprzez wiązanie się z receptorem CB1 i naśladowanie wszystkich znanych efektów THC. Szczytowe stężenie 11-hydroksy-THC we krwi następuje po około półtorej godziny po spożyciu, ale w zależności od dawki może utrzymywać się przez osiem godzin lub dłużej.

Jest to świetne dla pacjentów używających marihuany do celów medycznych, ponieważ długi czas działania 11-OH-THC może wspomagać terapię.

Uspokajające działanie 11-hydroksy-THC może nie zawsze być pożądane, zwłaszcza przy spożywaniu żywności z THC w środku dnia. Na szczęście istnieją sposoby na ograniczenie spożycia 11-hydroksy-THC, aby uniknąć niepożądanych efektów psychoaktywnych.

11-hydroksy-THC w produktach spożywczych z konopi indyjskich

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego produkty spożywcze z marihuany tak mocno działają? Jedząc żywność z THC, w zasadzie odczuwasz podwójną dawkę THC, ponieważ twój układ trawienny przekształca go w 11-hydroksy-THC. Dlatego wiele wizyt na szpitalnej izbie przyjęć spowodowane jest spożywaniem produktów z konopi indyjskich, a nie paleniem lub waporyzacją.

Badanie przeprowadzone w szpitalu w Kolorado ukazało nieproporcjonalny problem z artykułami spożywczymi z THC. Podczas gdy sprzedaż produktów spożywczych stanowiła w tym czasie tylko 0,32% sprzedaży konopi indyjskich w tym stanie, była odpowiedzialna za około 11% wizyt w szpitalu związanych z konopiami indyjskimi.

Jak uniknąć spożywania zbyt dużej ilości 11-hydroksy-THC?

Aby uniknąć nadmiernego spożywania 11-hydroksy-THC, zrelaksuj się przy produktach spożywczych z konopi i odpowiednio dostosuj przepisy. Jeśli robisz w domu smakołyki z konopi indyjskich, spróbuj zmniejszyć o połowę ilość masła konopnego w przepisie i zastąp zwykłym masłem, aby obniżyć moc. Niezależnie od tego, czy twoje artykuły spożywcze są domowej roboty, czy kupione w sklepie, zacznij od małych porcji, aby zobaczyć, jak reaguje twoje ciało i układ trawienny. Odczekaj dwie do czterech godzin, zanim spożyjesz więcej. Przygotowanie masła z odmian konopi o niskiej zawartości THC może być również pomocne w minimalizowaniu efektów psychoaktywnych, w tym lęku.

Jeśli stwierdzisz, że twoje ciało jest wrażliwe na działanie 11-hydroksy-THC, możesz wypróbować inne metody konsumpcji marihuany. Rozsądnie jest również skonsultować się z lekarzem z kliniki konopnej, który może doradzić najlepsze sposoby spożywania marihuany.

Ponieważ 11-hydroksy-THC jest wytwarzany przez wątrobę, a wszyscy mamy różne enzymy wątrobowe i mutacje genetyczne w tych enzymach, artykuły spożywcze z konopi mogą wpływać na ludzi w bardzo różny sposób. Istnieją ogromne różnice w zakresie metabolizowania delta-9 w 11- hydroksy-THC, w zależności od wieku, płci, historii używania konopi indyjskich, stosowania innych leków oraz wielu innych czynników, które wpływają na działanie kannabinoidów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najnowsze

- Reklama -
Banner
- Reklama -
  • Integra Boost 62% regulator wilgotności suszu 8 g

  • Bibułki Purize 420 King Size Slim 420 szt.

    42 
  • DynaVap VapCap M 2021 waporyzator manualny do suszu

    279 
  • https://vaporshop.pl/pl/3515-mini-bongo-sci-fi-420vape-bubbler-do-waporyzatora-szlif-145-mm-5904507550660.html

    Mini Bongo Sci-Fi 420VAPE Bubbler do waporyzatora szlif 14.5 mm

    179 
  • Auto Amnesia XXL – automatyczne nasiona marihuany dające duże plony

    25 

Mogą Cię zainteresować