THC jest prawdopodobnie znanym terminem dla każdego, kto cieszył się psychoaktywnymi efektami marihuany, ale termin 11-hydroksy-THC dla niektórych może być nowy. Tutaj dowiesz się, czym jest 11-hydroksy-THC, jak działa oraz jak upewnić się, że nie przyjmiesz zbyt dużej ilości tego silnego związku psychoaktywnego.
Co to jest 11-hydroksy-THC?
11-hydroksy-THC, czasami zapisywany jako 11-OH-THC, jest wytwarzany w organizmie podczas rozkładu THC. Po przyjęciu delta-9-THC organizm rozkłada i metabolizuje go, wytwarzając metabolit o nazwie 11-hydroksy-THC. Metabolit jest ogólnie uważany za znacznie silniejszy niż jego prekursor, czyli THC.
Za tę transformację odpowiedzialna jest wątroba, a w szczególności enzym metabolizujący leki znany jako cytochrom P2C9 lub CYP2C9. Nawet gdy palisz, twoja wątroba wciąż widzi THC i zamienia je w 11-hydroksy-THC, ale spożywając konopie w formie żywności, otrzymujesz znacznie więcej 11-hydroksy-THC.
Metabolizm pierwszego przejścia to zjawisko, które powoduje, że 11-OH-THC wywiera tak silny wpływ na nasz mózg. Spożywanie produktów spożywczych z THC zamiast palenia/waporyzacji prowadzi do silniejszego i trwalszego wpływu na mózg i ciało. 11-OH-THC może wywoływać bardziej intensywne doznania psychoaktywne niż THC. Z tego właśnie powodu żywność z THC działa dłużej i mocniej, niż palone lub waporyzowane konopie.
Badania nad 11-hydroksy-THC
Dostępne badania nad 11-hydroksy-THC pokazują moc tego metabolitu. Na przykład, jedno z badań opublikowanych w Journal of Clinical Investigation wykazało, że 11-OH-THC jest „znacznie silniejszy w wytwarzaniu subiektywnego haju i przyspieszonego rytmu serca niż delta-9-THC.”
W badaniach na zwierzętach stwierdzono, że 11-hydroksy-THC jest silniejszy niż delta-9-THC. Jedno z badań na gryzoniach z 2020 roku opublikowane w Progress in Neuropsychopharmacology & Biological Psychiatry wykazało, że siła działania 11-hydroksy-THC jest od 1,5 do 7 razy silniejsza niż delta-9 u niektórych zwierząt.
Autorzy badań określili przyczynę tej znacznie większej siły, mówiąc: „Jest to częściowo związane z wyższym powinowactwem tego metabolitu do receptora CB1, który fizycznie wiąże się mocniej z receptorem niż delta-9-THC. Zasadniczo im lepiej się wiąże, tym lepiej się aktywuje receptor.”
Jak działa 11-hydroksy-THC?
11-hydroksy-THC wywołuje przede wszystkim swoje efekty poprzez wiązanie się z receptorem CB1 i naśladowanie wszystkich znanych efektów THC. Szczytowe stężenie 11-hydroksy-THC we krwi następuje po około półtorej godziny po spożyciu, ale w zależności od dawki może utrzymywać się przez osiem godzin lub dłużej.
Jest to świetne dla pacjentów używających marihuany do celów medycznych, ponieważ długi czas działania 11-OH-THC może wspomagać terapię.
Uspokajające działanie 11-hydroksy-THC może nie zawsze być pożądane, zwłaszcza przy spożywaniu żywności z THC w środku dnia. Na szczęście istnieją sposoby na ograniczenie spożycia 11-hydroksy-THC, aby uniknąć niepożądanych efektów psychoaktywnych.
11-hydroksy-THC w produktach spożywczych z konopi indyjskich
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego produkty spożywcze z marihuany tak mocno działają? Jedząc żywność z THC, w zasadzie odczuwasz podwójną dawkę THC, ponieważ twój układ trawienny przekształca go w 11-hydroksy-THC. Dlatego wiele wizyt na szpitalnej izbie przyjęć spowodowane jest spożywaniem produktów z konopi indyjskich, a nie paleniem lub waporyzacją.
Badanie przeprowadzone w szpitalu w Kolorado ukazało nieproporcjonalny problem z artykułami spożywczymi z THC. Podczas gdy sprzedaż produktów spożywczych stanowiła w tym czasie tylko 0,32% sprzedaży konopi indyjskich w tym stanie, była odpowiedzialna za około 11% wizyt w szpitalu związanych z konopiami indyjskimi.
Jak uniknąć spożywania zbyt dużej ilości 11-hydroksy-THC?
Aby uniknąć nadmiernego spożywania 11-hydroksy-THC, zrelaksuj się przy produktach spożywczych z konopi i odpowiednio dostosuj przepisy. Jeśli robisz w domu smakołyki z konopi indyjskich, spróbuj zmniejszyć o połowę ilość masła konopnego w przepisie i zastąp zwykłym masłem, aby obniżyć moc. Niezależnie od tego, czy twoje artykuły spożywcze są domowej roboty, czy kupione w sklepie, zacznij od małych porcji, aby zobaczyć, jak reaguje twoje ciało i układ trawienny. Odczekaj dwie do czterech godzin, zanim spożyjesz więcej. Przygotowanie masła z odmian konopi o niskiej zawartości THC może być również pomocne w minimalizowaniu efektów psychoaktywnych, w tym lęku.
Jeśli stwierdzisz, że twoje ciało jest wrażliwe na działanie 11-hydroksy-THC, możesz wypróbować inne metody konsumpcji marihuany. Rozsądnie jest również skonsultować się z lekarzem z kliniki konopnej, który może doradzić najlepsze sposoby spożywania marihuany.
Ponieważ 11-hydroksy-THC jest wytwarzany przez wątrobę, a wszyscy mamy różne enzymy wątrobowe i mutacje genetyczne w tych enzymach, artykuły spożywcze z konopi mogą wpływać na ludzi w bardzo różny sposób. Istnieją ogromne różnice w zakresie metabolizowania delta-9 w 11- hydroksy-THC, w zależności od wieku, płci, historii używania konopi indyjskich, stosowania innych leków oraz wielu innych czynników, które wpływają na działanie kannabinoidów.